Nachtkastje: slaap lekker

Handig voor naast het bed een nachtkastje met kleine opbergruimte. Voor de telefoon die aan het opladen is, een boek of spannender spul ;-). Een combinatie van houtsoorten, in dit geval de Iep die we al vaker hebben zien terugkomen op BlogAanTafel en een ander houtsoort uit een ander meubel. Benieuwd hoe ik deze heb gemaakt? Ik vertel je er meer over.

Nachtkastje: slaap lekker van de zijkant
Nachtkastje: slaap lekker van de zijkant met het blad van Iep.

Het houtwerk

De bovenkant is dus van de Iep. Ik heb ervoor gekozen om de bovenkant van het nachtkastje extra dik te houden. Zo behoud je de details van het hout zowel aan de boven als zijkanten. Ook omdat het nachtkastje zelf niet zo groot is, geeft het dikke blad een stoer effect! De Iepen bovenkant heb ik eerst op het juiste formaat gezaagd en daarna gevlakt met de bovenfrees, dikke zooi overal maar het is even niet anders.
Wanneer dat eenmaal is gedaan heb ik groeven aan de onderkant gefreesd waar de zijkanten mooi invallen. Dit voor stevigheid en tegen het kromtrekken van het hout.

De zijkanten komen uit een dikke plank waarvan ik het houtsoort niet weet. Ook hier weer eerst de plank netjes gevlakt met de bovenfrees en daarna in kleinere/dunnere plankjes gezaagd en tegen elkaar aan gelijmd.

In het initiƫle ontwerp van het nachtkastje was een laatje verwerkt, maar hier heb ik later vanaf gezien. Inplaats hiervan is er een simpel klepje gekomen zodat je bij de opbergruimte kan. Het klepje is van het zelfde hout als de zijkanten alleen dan de kopshout variant.

Alle randen van het nachtkastje zijn netje gefreesd zodat ze mooi rond in elkaar overlopen. Tot slot is alles in de blanke lak gezet, de Wijzonol Aqua Zijde glans.

Bovenkant Nachtkastje slaap lekker gemaakt van iep
De bovenkant nachtkastje: slaap lekker gemaakt van Iep

De details

De poten zijn ‘hairpin’ poten, deze heb ik al vaker gebruikt en ik blijf het een gaaf design vinden. Aan de zijkanten heb zwarte hout-draadbouten geplaatst, deze heb ik zelf zwart gespoten met spuitverf. Aan de achterzijde heb ik een kleine opening aangebracht zodat de oplader van de telefoon erdoor kan.

Al met al een leerzaam en leuk project! Wat heb ik dit keer geleerd?

  • Dunne plankjes “werken” nogal veel wanneer ze “dosse” zijn gezaagd.
  • Maak het niet te moeilijk (daarom afgezien van een la)
  • Het kan nog een “greepje” gebruiken.
Zijkant van het Nachtkastje
Zijkant van het nachtkastje: slaap lekker