Misschien niet de meest charmante naam maar dat mag de pret niet drukken. Bijzettafel Dikke Moza heeft zijn naam te danken aan het drukke mozaïek-achtige patroon aan de bovenkant. Door veel verschillende soorten formaten vurenhout tegen elkaar te lijmen en vervolgens te zagen kijk je tegen het ‘kopshout’ aan.
Kopshout
Kopshout is een benaming voor de ‘bovenkant’ van latten/ balken hout waar je de jaarringen van een boom kan zien. Afhankelijk van hoe het hout gezaagd is en de leeftijd van de boom zie je vaak veel ‘cirkels’ in het patroon terug. Je ziet dit effect ook veel terug bij snijplanken.
Hairpin poten
De hairpin poten, een knipoog 😉 naar de jaren 70, geven het geheel weer wat rust. Het slanke design en het zwart/grijze staal maken het een gave bijzettafel. De poten zijn in het hout gefreesd waardoor de bevestigingsplaten en schroeven mooi wegvallen.
Omdat vurenhout eigenlijk word gebruikt als constructie/bouwhout is het houtwerk niet zo prijzig en kan je het gemakkelijk bewerken. Daardoor kan je er alle kanten mee op. Zo hebben wij er een binnendeur en afdekking voor het kruipluik van gemaakt!
Update: Dunne Moza?
Maatje van me vroeg tijd terug of ik een ‘stuk hout’ had voor hem voor een kruk zodat hij er een tafeltje van kon maken. Een stuk hout was nogal een begrip natuurlijk, maar één ding was me wel duidelijk: het moest een rond bald worden. Gelukkig had ik nog voldoende vurenhout over van de inbouw kast die we hebben gemaakt, dus tijd voor een Dunne Moza!?
Ik ben begonnen met restanten die ik had, aan elkaar te lijmen, deze in stroken gezaagd en opnieuw gelijmd. Vervolgens met de frees een begin van de cirkel gemaakt en daarna met de decoupeerzaag verder gezaagd. Tot slot heb ik de randjes opnieuw gefreesd met een profiel frees en klaar. het blad is in de lijnzaadolie gezet en hoppa! Van krukje tot (bier) bijzettafel.
Contact
Wil jij ook een Dikke Moza in huis? Of benieuwd naar de verdere mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op.