Bijzettafel: Daan

Nieuw project, nieuwe technieken en een nieuw eindresultaat(?). Bijzettafel: Daan is een ‘oefenproject’ waarbij ik voor het eerst te werk ga met epoxy. Een soort gietplastic dat je veel ziet bij bartafels, boten en kunstobjecten. Ik wil hiermee de bovenkant van het blad beschermen en een dunne laag aanbrengen zodat het lijkt alsof er glas op ligt.

[soliloquy id=’356′ type=’gutenberg’]

Technieken

Ik heb dit keer verschillende technieken kunnen toepassen die ik bij vorige projecten ook heb gebruikt. Zo heb ik met de bovenfrees meerdere cirkels kunnen maken voor onder andere de rand en het blad zelf. In plaats van een cirkelgeleider te gebruiken, pak ik het geheel juist andersom aan. Ik zorg ervoor dat mijn werkstuk kan draaien en de bovenfrees op een vaste plek blijft. Voordeel hiervan is dat je grotere stukken kan maken dan met een geleider.

Hongaarse punt

Het patroon op het blad van de bijzettafel is de bekende “Hongaarse punt” (sergeant strepen). Een rij wit gelakt, de andere rij heb ik eerst met een (gas)brander bewerkt en daarna in de blanke lak van Wijzonol gezet. Vervolgens weer in eenzelfde hoek de blokjes gezaagd met de afkortzaag en deze op het blad gelijmd.

De poot

De poot van bijzettafel: Daan is een combinatie van oude en nieuwe materialen. Het ene deel is een oude drie poot (letterlijk) die we ooit bij onze bekende antiek/curiosa winkel hebben gehaald. Deze heb ik zwart gespoten met de spuitverf. Het andere deel zijn allemaal rondjes gezaagd uit een verlijmde timmerplaat (zoals underlayment). Alle strepen die je ziet lopen zijn de verlijmde platen. Door meerdere van deze rondjes op elkaar te verlijmen en goed te schuren geeft dit een gaaf effect!

Schuren van de tafelpoot van bijzettafel: Daan
Schuren van de tafelpoot van bijzettafel: Daan

Werken met epoxy

Zoals ik al eerder aangaf is epoxy een soort gietplastic. Ik heb mijn epoxy gekocht bij: polyestershoppen.nl. Een starterspakket met wat handige dingen erbij (zoals maatbekers en handschoenen). Het is een twee componenten product, een verharder en basis die je in bepaalde verhoudingen mengt. Niet erg lastig, afmeten, goed mengen en daarna rustig gieten. Er ontstaan luchtbellen die ik met een kleine gasbrander kan weg ‘branden’. Afhankelijk van de dikte duurt het drogen zo’n 3 tot 5 dagen, even afwachten dus hoe het afloopt.

Contact

Wil jij ook een leuke Bijzettafel zoals Daan in huis? Of benieuwd naar de verdere mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op.