De sidetable, het eindresultaat!

Jullie hebben de totstandkoming van de sidetable een beetje kunnen volgen. Eerst het avontuur over het hout zelf: wat is het voor hout, waar kwam vandaan en daarna de constructie fase. Tijd voor een mooie slogan die ik heb opgevangen in de trailer voor de nieuwe Avengers film: Endgame.

“A part of the journey is the end”

oftewel: een deel van de reis is het einde. Zo ook voor dit project dus, even terugkijken?

Zagen, zagen en nog eens zagen.

De grootste uitdaging zat hem in de bevestiging met de oude archiefkast. De plank er opleggen zag er niet zo fraai uit, het werd geen geheel. Het zorgde ook voor enkele overbodige centimeters de lucht in, overigens geen ramp natuurlijk maar toch, 85 cm. is al best hoog. Daarom heb ik besloten een uitsparing aan de onderkant te maken waar de archiefkast netjes in viel. De uitsparing is uiteindelijk 2,5 cm. diep geworden. Deze klus heb ik gedaan met de cirkelzaag, telkens weer stroken strak naast elkaar gezaag die gemakkelijk te verwijderen waren. Tijdens het zagen kwam ik erachter dat er in het hout een ‘rot’ stuk zat, het leek wel alsof er ooit een rups in had gezeten. Gelukkig was het niet door en door gerot, dus heb ik de zwakste delen eruit gebeiteld en gelakt voor de verduurzaming van het hout.

Schuren en lakken

Daarna werd het tijd om te schuren, ik had de bovenkant al aangepakt, tijd voor de onderkant. Eerst met de nieuwe bandschuurmachine, fijn apparaat trouwens, eerst een grove schuurband (P80) daarna een wat fijnere variant (P120). Daarna de excentrische schuurmachine om het geheel nog mooier op te schuren. Toen was het tijd om het geheel in de blanke lak te zetten, weet je nog? Die van Wijzonol. Eerst het geheel afnemen met een vochtige doek en rollen maar. Zowel de onder als bovenkant twee keer gelakt, tussen lak beurten door licht opgeschuurd met een hele fijne korrel (P400).

Schors

We hebben besloten de schors te laten zitten, echter merkte ik dat ondanks de stevigheid het toch wat poreus bleef. Dus heb ik besloten dit ook te lakken, eerst een stukje van de onderkant want ik had geen goed beeld van de uitwerking. Na het opdrogen was ik wel tevreden met het resultaat, het lijkt wel alsof het in de epoxy is gezet en het voelde een stuk steviger aan. Vervolgens besloten al het schors op de plank in de lak te zetten.

Monteren

Ik heb besloten de plank (nog niet) te monteren aan de muur, we hebben in vijf jaar de huiskamerinrichting al vaker omgegooid. De plank is voor de zekerheid met schroeven gemonteerd aan de bovenkant van de kast. De afgekorte poot van de schoolkaarthouder eronder en klaar! Even dubbel checken of het geheel wel waterpas is, hiervoor heb ik een lange lat gepakt en die eerst over de hele breedte van de sidetable gelegd. Omdat de plank niet vlak is kwam ik erachter dat die rechts meer waterpas is dan links, dat klopt niet. Door de waterpas op de lat te leggen had ik een beter beeld.

[soliloquy id=’263′ type=’gutenberg’]

Nog wat geleerd?

Bij iedere klus leer ik wel iets, of omdat een resultaat tegenviel of een probeersel wat juist lekker uitpakte. Dit keer:

  • De blanke lak maakt de schors ook wat onnatuurlijk, voor de grap noemde ik het: candy like (snoepachtig). Hoe dunner de laag hoe natuurlijker dit word. Maar dat is ook een kwestie van smaak.
  • De blanke lak moet je heel goed uitsmeren tussen al het schors, anders krijg je lelijke druppels.
  • De stroken die heb gezaagd voor de uitsparing moet je tussentijds niet verwijderen, deze bieden juist steun voor je gereedschap!
  • De plank heb ik goed kunnen zagen met behulp van de voorgeboorde gaatjes.
  • Niet direct voor de eerste beste plank/schaaldeel gaan.

Contact

Heb je nu ook inspiratie gekregen voor een sidetable, of wil je ook iets unieks in huis van bijvoorbeeld een schaaldeel, ik kom helpen (als je dat wilt dan). Neem gerust contact op en we gaan babbelen over de mogelijkheden.