Bijzettafel: Berkly

Tijd voor weer een nieuwe bijzettafel: Berkly, een apart model al zeg ’t ikzelf. Gave combinatie van verschillende materialen, een rank en hoog model en licht van kleur! Epoxy, boomschijf van de berk en een gerecyclede bureaupoot van de Ikea maken samen deze nieuwe bijzettafel. Benieuwd hoe ik deze bijzettafel heb gemaakt? Geen probleem ga ik je uitleggen. 

Het blad van de bijzettafel

Het blad is dus een boomschijf van een berk. Deze heb ik ooit in de buurt op de kop kunnen tikken.  Het blad is niet erg groot maar wel lekker dik namelijk ongeveer 3 cm. Er zat een flinke scheur in het blad die ik eerst heb opgevuld met epoxy. De epoxy heb ik een oranje kleur gegeven met alcohol inkt en pigment poeder. De eerste geeft een mooie egale kleur aan de epoxy de poeder maakt het sprankelend. Daarna alles gevlakt met de bovenfrees, flink geschuurd en weer in de Osmo houtolie gezet.

[soliloquy id=’449′ type=’gutenberg’]

Het onderstel

De onderkant van de bijzettafel is een combinatie van oud en nieuw spul. Eerst de poot, een simpele bureau poot van de Ikea. Deze was eerst grijs, die ik wit heb gespoten. De voet van de poot is een bekende truc. Kopshout zoals bijzettafel Dikke Moza. Balken tegen elkaar gelijmd, vervolgens verzaagd tot nieuwe ‘balken’ en weer tegen elkaar gelijmd. Daarna heb ik met de bovenfrees eerst de boel gevlakt. Om vervolgens een cirkel te frezen. Door de dikte van de voet kon ik deze niet in één keer frezen, dus ben ik na twee cirkels te hebben gefreesd verder gegaan met de decoupeerzaag. 

Daarna heb ik de voet goed geschuurd en in de Wijzonol Aqua blanke lak gezet. Ditmaal niet de meubelolie omdat ik verwacht dat de lak harder wordt en wat meet bestand is tegen stoten. 

Het eindresultaat

Na de voet mooi te hebben afgewerkt is het tijd om het geheel te monteren. Met behulp van een speedboor heb ik een rond gat gemaakt waar de poot precies in valt, dit maakt het een mooi geheel. Het blad heb ik vervolgens vast geschroefd en presto bijzettafel Berkly is een feit!

Contact

Wil je ook zo’n gaaf bijzettafeltje voor thuis of wil je iets unieks cadeau geven? Dit soort tafeltjes en andere soorten meubelen maak ik graag voor je. Neem gerust contact op en we bespreken de mogelijkheden.