Pikler Triangle / Klimrek

Het dochtertje van goede vrienden van ons, 1,5 jaar oud, begint steeds beweeglijker te worden. Lekker rennen en klauteren is aan de orde van de dag. Om deze mooie ontwikkelingen te motiveren en speeltijd zo leuk mogelijk te maken hebben ze aan mij gevraagd een Pikler Triangle voor haar te maken. Eerlijk, mijn eerste reactie was: “een wat?”. Een Pikler Triangle is een klimrek voor de kleintjes. Klimmen, klauteren, motoriek ontwikkelen en dat tijdens het spelen, ideaal! Tijd om aan de slag te gaan dus.

De opvouwbare Pikler Triangle

Op Youtube heb ik verschillende varianten gezien die prima na te bouwen zijn, maar veelal moet je toch even vooraf bouwen tot ermee gespeeld kan worden. Voor de, veelal ongeduldige, kleintjes niet leuk en andersom voor de ouders ook niet, want opruimen is nog even aan hen. Tot ik deze variant tegen kwam een opvouwbare Pikler Triangle, snel neer te zetten en eenvoudig op te ruimen, TOP!

Pickler triangle Klimrek opgevouwen

De poten van Pikler Triangle

Ik ben begonnen met een mal te maken voor de poten. Zo kan ik keer op keer het zelfde resultaat bereiken en snel een kopie maken. Bouwtekeningen uitgeprint, op een MDF plaat van 15 mm geplakt en met een decoupeerzaag zo netjes mogelijk de mallen gezaagd. Daarna op het echte spul, 18mm dik multiplex, de mal bevestigd weer met de decoupeerzaag een grove versie uitgezaagd en tot slot met de bovenfrees waar een kantenfrees met lager in zit, de poot netjes kunnen maken. De randen heb ik vervolgens met een profielfrees ‘afgerond’ zodat er geen scherpe randen aan het klimrek zitten. Tot slot moeten er ‘gaten’ voor de ronde balken 28mm in komen, de meeste ongeveer 1 cm diep en twee helemaal door de binnenste poten heen. Dit heb ik gedaan met een forstnerboor. Het geheel even schuren en de poten zijn klaar.

Pickler triangle Klimrek van hout zonder afwerking

De laatste stappen

De poten worden aan elkaar verbonden door middel van ronde balken van 28 mm. Stevig zat voor de jonkies, tot 60 kilo lijkt het netjes heel te blijven in elk geval. Deze balken heb ik in twee maten gezaagd. Een deel voor de binnenkant, deze zijn wat korter. En een set voor de buitenste poten, die weer wat langer zijn. Voordat alles in elkaar wordt gezet was er het verzoek om de Pikler Triangle te voorzien van een gaaf kleurtje. Dit zijn er uiteindelijk drie geworden: donkerblauw voor de poten, wit en okergeel voor de balken een stoere combi vind ikzelf. Wanneer alles gedroogd is word het tijd om de Pikler Triangle in elkaar te zetten.

Het eindresultaat

Een gaaf, stoer en makkelijk op te ruimen (alstu ouders) klimrek voor de jonge dame. Ze heeft er ondertussen al meerdere keren mee gespeeld, nu nog een uitdaging maar binnenkort klimt ze er vast zo overheen. Er zijn tevens ideeën geboren voor leuke extra’s zoals een glijbaan of een loopplank met obstakels.

Pikler nu met glij en klimplank

Glij/klimplank uitbreiding!

Na de nodige verzoekjes is het er toch van gekomen, de ideale uitbreiding voor bij de Pikler een glij/klimplank. Aan de ene kant lekker van de Pikler afglijden, aan de andere kant weer omhoog klauteren en jezelf optrekken aan de verschillende klimstenen. Leuker kan bijna niet!

De glij/klimplank is net zoals de Pikler van multiplex gemaakt. De glijkant is flink opgeschuurd zodat deze lekker glad is. De andere kant is voorzien van klimstenen die iedere keer een beetje anders zijn. De plank is makkelijk aan de Pikler te bevestigen, ook fijn voor de ouders die er maar weer druk mee zijn ;-).

Wil jij ook een Pikler Triangle?

Dat kan! De Pikler Triangle kan ik snel en voordelig voor je maken. Standaard wordt deze geleverd zonder kleur, maar wel behandeld met blanke lak. Maar ik kan me voorstellen dat je jouw kleine extra wilt verwennen met zijn/haar kleuren! Neem gerust contact op voor meer informatie.

Pikler met klimplank
De klimplank met unieke klimstenen.
Pikler met glijplank
De glijplank

3 antwoorden op “Pikler Triangle / Klimrek”

 1. Wij hebben recent een Pikler Triangle met glijbaan gekocht bij Maikel, en onze dochter is er helemaal tevreden mee 😊 Ze moet nog een beetje leren hoe het werkt en dat je niet moet vallen, maar dat hoort er helemaal bij 😉

  Wij hebben voor de geoliede versie gekozen. De constructie is stevig en tegelijk goed op te bergen, het hout is mooi afgewerkt met rond afgefreesde hoeken, en de schroeven zijn netjes verzonken. Een paar foto’s staan op: https://imgur.com/a/xNr8R0m

  Goed om te weten is dat de glijbaan bij de geoliede versie niet helemaal glad is, dat kan een voor- of nadeel zijn. Onze dochter glijdt er nog prima af, en probeert er (natuurlijk 😉) ook op te lopen.

  Al met al erg tevreden. Maikel neemt zijn hobby zeer serieus.

 2. Maikel heeft voor mij een pikler gemaakt, nou eigenlijk voor mijn zoontje natuurlijk. Heel handig in te klappen en toch een klimrek in huis! Een groot plezier en goed voor de motorische ontwikkeling van de kleine man.
  Later ook de glijbaan erbij besteld. Makkelijk eraan vast te maken op verschillende hoogtes. Nu is het helemaal feest! Bedankt!

 3. Afgelopen week een pickler met glijbaan gehaald bij Maikel. Wat een mooi resultaat Maikel gaat er echt voor! Je krijgt adviezen, tussentijdse updates en een mooi product. Ik weet zeker dat onze jongste (en oudste) blij is met dit cadeau!

Reacties zijn gesloten.