Speelboog

Soms kom je nieuwe elementen in je hobby tegen waarvan je niet had verwacht dat ze ook leuk zijn en energie geven. Nu ik met regelmaat andere ouders spreek en hun kids blij zie zijn met hun nieuwe Pikler ontstaan er ideeën voor nieuwe projecten. Zo kreeg ik dit keer het verzoek om een speelboog te maken. Ja, tof idee, leuke uitdaging en nieuwe technieken leren. 3 keer check, I’m in.

Freesmal voor de speelboog

Voor een mooie speelboog heb je twee vrijwel identieke stukken nodig. Daarom besloot ik hiervoor een freesmal te laten ontwerpen. In de afgelopen maanden heb ik verschillende Piklers mogen maken die keer op keer een klein beetje beter werden. De laatste verbeterslag was een perfecte freesmal voor de poten. Deze heeft Pascal Gebert voor mij kunnen maken. Hij gebruikt hiervoor de CNC-frees. Een door de computer aangestuurde frees. Juiste coördinaten aangeven (wat lastiger is dan je zou denken) en gaan! Een tot op de millimeter perfecte freesmal. Check ook vooral even zijn site: https://www.kiwood.nl/.

Voor de speelboog kon ik ook terecht bij Pascal, samen hebben we een mal ontworpen. Grotendeels zelfde afmetingen en dus materialen als bij de Pikler, wel zo efficiënt.

De Speelboog als wip, niet geheel de bedoeling wel mogelijk....

De speelboog maken

Zoals je je wel kan voorstellen was het investeren in de freesmal het meer dan waard. De eerste boog die ik heb gemaakt is dan ook fantastisch goed gelukt. Ik heb het bekende 18mm dikke multiplex gebruikt. Dezelfde stokken als bij de Pikler en alles weer netjes afgerond met de frees en geschuurd. Het geheel weer netjes in de Osmo meubelolie gezet. Weinig nieuws te melden eigenlijk, tsja sorry…

Te gek ding die speelboog

Maar dat betekent niet einde verhaal! Wat een te gek ding, je mag van mij het woordje: ’te’ ook weg laten. De speelboog is op het hoogste punt ongeveer 40 cm hoog en 50 cm breed. Leek mij mooi, breed genoeg zodat je hem zou kunnen verbinden aan de glij/klimplank maar weer iets minder breed dan de Pikler.

De kleintjes die de Pikler al (bijna) hebben overwonnen, zullen dit ook tof vinden. Wel even doorhebben dat: “head first” een eenmalige strategie is. Voor de hele kleintjes (zoals de mijne nu) is de speelboog een uitkomst wanneer je er speeltjes inhangt, de kleine eronder en die heeft de tijd van z’n leven! Ook geinig, als je hem omdraait is het een soort wip geworden. Maar helemaal handig vind ik dit niet.

Voldoende te verzinnen nog, wellicht een hangmatje zodat het een wieg wordt? Er zijn plannen om de boog ook opvouwbaar te maken. Anywho, hou het in de gaten zou ik zeggen.

De speelboog met Iam de jongste Blog

Contact

Wil je nu ook een speelboog voor jouw kleine, of heb de Pikler op het oog? Neem gerust contact op voor meer informatie.