Hondenbed: Maak geen slapende honden wakker!

Nu en dan vragen vrienden of familieleden of ik iets voor hun kan en wil maken. Veelal waren dit de klimrekjes voor de kleintjes of en nu en dan een bijzettafeltje. Naast het gegeven dat ik het een eervol iets vind, gevraagd worden je hobby/talenten in te zetten, was dit keer extra bijzonder vanwege het hout. Ik kreeg het verzoek om van een oude salontafel iets nieuws te maken. Alleen wat dan? Een nieuwe tafel, een lamp, of kunst voor aan de muur? Een vrolijke viervoeter bracht ons het antwoord: een hondenbed! Mand? Nee dit wordt iets chiquers, een echt bed. 

Het hout: oud eiken met een gebruiksaanwijzing

Oke, eerst even terug naar het hout, wat was daar nou zo bijzonder aan? In eerste oogopzicht was de oude salontafel er flink gehavend aan toe. Scheuren in het blad, waterschade en als tafel fungeerde het geheel niet echt meer. Maar rijp voor de afvalberg of houtkachel was die zeker nog niet, Daarbij hing er nog een flinke emotionele waarde aan want het was de salontafel van m’n maatje z’n oma. Hoewel de tafel er niet best meer uitzag voelde het wel erg zwaar, weinig rot te ontdekken ondanks de waterschade en 100 jaar oud eiken gaat niet direct op de brandstapel. Efin de gok gewaagd, beloofd er iets van te maken en met een kofferbak vol potentie naar de klus zolder gescheurd.

Epoxy in de hondenmand

Epoxy, nagels en een hoop verrassingen 

Laten we beginnen met de grootste verrassing, wauw, wat een prachtig hout zeg! Ondanks de waterschade, of misschien wel juist door de waterschade, zijn er een hoop bijzondere tekeningen in het hout te vinden. Sommige lelijke plekken en scheuren lenen zich ideaal voor Epoxy en in eerste oogopzicht lijkt het voldoende te zijn voor een hondenbed. Maar laten we niet te vroeg juichen. Vroeger waren ze fan van spijkertjes en dikke nagels dus die ben ik dan ook geregeld tegen gekomen bij het zagen en frezen. Gelukkig oude bende en dus goed zacht staal anders had ik nieuwe spullen kunnen kopen. Naast deze vervelende bij-zaakjes bleef het mooie eiken toch wel de grootste verrassing!

Kopshout, canvasband en Osmo houtolie

Het grootste deel van het hondenbed is gemaakt van de poten van de oude salontafel die verzaagd zijn tot kopshouten panelen en scheuren gevuld met zwarte epoxy. De rest zijn her-zaagde balken afkomstig uit het blad van de salontafel. Grotere gaten en kieren heb ik gevuld met kneed epoxy van Milliput. Het hondenkussen ligt op canvasband wat vastgeniet is aan een berken multiplex strip. Tot slot had ik nog wat twijfels over de afwerking, olie versus een antiek meubel wax. Uiteindelijk is het de Osmo meubelolie geworden die ik ook gebruik bij de klimrekjes, mocht de trouwe viervoeter tandjes in d’r bed gaan zetten hoeft de baas niet direct naar de dierenarts te vliegen. Graag gedaan he ;-).

Een geweldige uitdaging, genoten van het werken met een ander soort hout, ondanks alle smerige spijkertjes die erin zaten. Het eindresultaat ben ik zeer tevreden mee en ik heb weer veel geleerd. 

De kopshouten achterkant van de hondenmand

Heb jij een oud meubel wat je nieuw leven wilt inblazen, of leuke ideeën, maar ben je zelf niet handig genoeg om ze aan te vliegen. Stuur me eens een berichtje en laten we kijken of we iets tof kunnen maken!