Eettafel: Winston

Plusminus zes maanden, ruim drie liter houtlijm en her en der wat frustraties maar we zijn er. Onze nieuwe eettafel is klaar, welkom Winston. Een ovale eettafel gemaakt van verschillende houtsoorten, een stalen poot en epoxy. Helemaal tevreden zal ik waarschijnlijk nooit zijn met mijn eindresultaten, hoewel de Piklers wel erg goed gaan. Het heeft me veel meer tijd en energie gekost dan ik had durven denken. De buurvrouw maakte tijdens het zagen (in April) nog de opmerking: ‘Oh dus ergens in september kan je eraan zitten’ nadat ik mijn plannen had verteld. Ze heeft geen idee hoeveel gelijk ze heeft gekregen. 

Het multiplex Chevron patroon

Dat ik het mijzelf (weer) niet makkelijk zou maken was wel een gegeven, maar wauw wat een tof proces. Oke het tafelblad bestaat uit drie delen het onderste deel is gemaakt van multiplex waar ik het bekende Chevron patroon in heb verwerkt. Ik heb me laten inspireren door Michael Alm, nou beter gezegd de kunst afgekeken van. Ben je benieuwd hoe check even zijn filmpjes, scheelt mij weer wat tikwerk. Het patroon loopt langs de gehele rand. De rest van de onderkant heb ik ook van Multiplex stroken gemaakt zodat ook de onderkant een spektakel is om naar te kijken. Ja, ho maar, ik hoor je al denken: en hoe vaak zit jij onder je tafel dan? Nee eens ik niet, maar onze kleine wel. 

Het Chevron patroon

Ovaal frezen

Op dit punt heb ik besloten het blad voor onze eettafel alvast ovaal te maken. Dit heb ik in twee delen gedaan. Eerst heb ik een freeshulpstuk gemaakt waarmee ik perfecte ovalen kan frezen. Als het ware een kruis waar een lat aan is bevestigd en door de lat te draaien maak je een mooie ovaal. Ook hier check even youtube. Daarna heb ik een mal gemaakt van MDF, goedkoop en makkelijk te bewerken. Deze mal heb ik vervolgens gebruikt om het blad zelf ovaal te frezen. 

Iep in Epoxy

Ha daar is die weer onze befaamde iep. Hetzelfde hout waar het nachtkastje en de sidetable van is gemaakt. Deze heb ik in kleine plankjes gezaagd en hoeken aan gemaakt van 32 graden. Ja je raad het al, deze hebben we in een Chevron patroon gelegd en in het midden van de tafel geplakt. Eerst op een dun stuk hardhout multiplex en daarna op het blad zelf. Daarna heb ik er epoxy op gegoten en afgelakt met een twee-componenten polyester DD lak. Ik kreeg dit advies omdat epoxy teveel zou krassen.   

De iep in epoxy

Nog meer Chevron

Dan de bovenkant van het blad, ook hier vind je het Chevron patroon terug. Hiervoor heb ik eiken vellingdelen gebruikt die we hebben gekocht in zeeland. Eerst mocht pa hout scoren, daarna met z’n drieën naar het strand, feestdag! De vellingdelen hebben een tong en messing groef, dit maakt het geheel extra stevig. Het geheel heb ik in een witte lak gezet.

Chevron patroon van eiken hout

De stalen poot voor de eettafel

Ook zelf gemaakt, neen ik ben houtbewerker geen staal meneer. De stalen poot hebben we gewoon aangeschaft. Deze heb ik door middel van rampa moeren bevestigd aan het blad, voordeel is dat je het blad ook weer gemakkelijk van de poot kan demonteren. Anders is het geheel überhaupt niet te verplaatsen waarschijnlijk.    

Alles 100%? Nee

Ik zei het al even, niet alles is perfect verlopen. Zo is de frees een keer omhoog gekropen en een van de mal afgekomen waardoor er een soort inkeping in het blad zit. De lak op de epoxy is niet spiegelglad. Ondanks dat ik uiterst schoon heb proberen te werken vermoed ik dat er toch teveel stof in de werkkamer is en de lak trekt dit aan. Je voelt en ziet kleine imperfecties. Wellicht dat een keer polijsten al een heleboel zal schelen. Klusjes voor later.

Wel tevreden? Ja!

Tevreden zeker en trots ook. De lijn tussen het multiplex Chevron patroon en de witte laklaag op het eik is super strak, lang leven de rollen verf tape. De onderkant is super bijzonder geworden, ook al gaan we niet van de vloer eten en naar de onderkant van de tafel staren uniek is het wel. En ondanks de laklaag op de epoxy is het iephout wel bijzonder mooi geworden. 

Aan de ene kant super gaaf dat het erop zit en we kunnen gaan genieten van de nieuwe tafel. Er samen aan kunnen eten, met vrienden spelletjes spelen en opa er rustig de krant aan kan lezen.
Aan de andere voelt het ook als afscheid nemen, 6 maanden ploeteren, knutselen, uitzoeken what’s next, nieuwe materialen en technieken uitproberen. Er is geen stukje van de tafel wat niet door mijn handen is gegaan. Op naar een nieuw project dat zeker, maar nu eerst opruimen.

Contact

Wil jij nu ook zo’n eettafel thuis? Neem eens contact met mij op, een tweede Winston gaat er niet komen, maar een andere toffe tafel wel!