BYOM (Bring Your Own Memory)

De hobby brengt mij veel meer dan alleen een uitlaatklep en een fantastische tijdsbesteding. Ik leer veel over de materialen die ik gebruik, denk aan epoxy of de werking van verschillende soorten hout. Iets waar ik minder over schrijf is het contact met andere, andere hout-gekkies of enthousiaste ouders die dolblij zijn met hun nieuwe pikler. Daarop heb ik dit nieuwe project gebaseerd. BYOM (Bring Your Own Memory) is een kunstwerkje met daarin een ‘herinnering’. Klinkt nu nog wat vaag maar hou de aandacht nog even vast ik vertel je er meer over.

BYOM (bring your own memory) in eiken hout

Cadeau voor opa en oma

Vaders en moeders weten maar al te goed hoe belangrijk opa en oma kunnen zijn. De opa’s en oma’s van onze telg zijn hierop zeker geen uitzondering! Of hij nu lekker uit logeren is of dat ze voor de zoveelste keer komen opdraven om op te passen, onze kleine man wordt gruwelijk verwend. Vaak eten we dan nog even samen als bedankje of mats ik mijn vader met de boodschapjes die ik voor ze haal bij de slager bij ons in de stad. Veel meer kunnen we niet aan ze slijten als bedankje. Maar toch gaan we een poging wagen! Een co-creatie van vader en zoon, hij knutselt iets en ik ook.

Het werk van zoonlief

Eerst de creatie van m’n zoon, een super avontuur en niet zo lastig. Gewoonweg een groot stuk karton, vingerverf en een schort plus wat tijd om lekker te kliederen. Maar bij de onze heb je niet veel tijd nodig voor een eindresultaat. Veel kleuren, geschater en een hoop geklieder; bam we hadden iets om mee te werken. Ik heb een paar mooie stukken uit het karton gesneden en ben vervolgens zelf verder aan de slag gegaan.

Luchtbellen in de epoxy van BYOM (bring your own memory)

Een lijst in een lijst

Het knutselwerk van de kleine heb ik verwerkt in een klein lijstje gemaakt van roerhoutjes. Deze roerhoutjes heb ik op een lengte van 10 cm gezaagd, de hoekjes in 45 graden en netjes tegen elkaar aan gelijmd. Even gepriegel maar de moeite waard. Daarna het werkje van de kleine man erin en overgoten met epoxy. Direct twee learnings getrokken, daar later meer over.

De grote lijst

De tweede lijst is een stuk groter en het hout dat ik heb gebruikt is bij de ene lijst beuken de ander eik. Beide had ik nog liggen en ‘t kostte de nodige moeite hier nette plankjes uit te zagen. Na wat extra vlak-werkzaamheden heb ik een groef erin gefreesd voor de achterkant. Daarna de hoeken weer voorzien van een hoek van 45 graden en tot slot alles weer netjes tegen elkaar aan gelijmd. Het enige wat resteert is het kleine lijstje in het midden van de grote lijmen en dan zijn we er wel. Tussendoor heb ik alles netjes geschuurd, in de olie gezet en voorzien van haakjes voor het ophangen. Een setje voor beide opa’s en oma’s benieuwd wat ze van onze co-creatie vinden.

Detail van de lijst: BYOM (bring your own memory)

De learnings

Oke, we zitten nog in een “proof of concept” fase, maar vertrouwen om dit door te ontwikkelen is er! Voor de volgende keer zijn de volgende learings genoteerd:

  • Karton bevat veel lucht, wat niet mooi is wanneer dat los komt in epoxy. Volgende keer eerst sealen dan pas gieten.
  • De kartonnetjes kwamen ook omhoog tijdens het uitharden. Volgende keer beter vast maken.
  • De plankjes van de lijsten moeten goed vlak zijn wil je hier heel erg mooi een hoek van 45 graden aan kunnen maken.
  • De dikte die de bouwmarkt aangeeft van hun plaat materiaal is niet helemaal secuur. 

Hou ‘t in de gaten!

Er gaan nog wat gave ideeën rond in mijn hoofd om meer lijsten te ontwikkelen. Zo heb ik nog heel wat ronde stokken staan die ik niet kan gebruiken bij de piklers, wellicht dat ik hier nog wat mee ga doen. Benieuwd? Kom snel nog eens terug of vraag me even je te updaten.  

BYOM ook wat voor jou?

Wil jij ook zo’n gaaf lijstje cadeau doen of liever zelf houden. Snap ik ;-), dat kan. Het leuke is dat er veel meer mogelijk is dan alleen een knutselwerkje van karton. De mogelijkheden met epoxy zijn vrijwel eindeloos dus of je nu een stuk karton, een veer, haar of schelpen erin verwerkt dat moet lukken! Zolang het maar een betekenis voor jou heeft, dan is het goed. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *