Weer een nieuw project: de eettafel!

De nieuwe eettafel, een uitdagend project met nieuwe materialen en technieken.

De nieuwe eettafel: het idee

Het idee voor de nieuwe eettafel is als volgt: een ovale tafel, met een stalen V-poot en een blad van houten plankjes in een Hongaarse punt gelegd. Ik ga voor de plankjes opnieuw de iep gebruiken en een ander houtsoort die ik wit ga lakken. Het geheel zal ik lijmen op een dikke underlayment plaat, betaalbaar en fijn te verwerken.

Zoals vaker ben ik begonnen met het vlakken van de iep. Met de bovenfrees een vlakke werkruimte gecreëerd zodat ik plankjes recht kan zagen. Het zagen heb ik met de inval cirkelzaag gedaan van Festool.

[soliloquy id=’316′ type=’gutenberg’]

En verder?

Deze plankjes heb ik in een hoek van 31,6 graden gezaagd met de Makita Afkortzaag 1018L. Vervolgens heb ik alles in een mooi patroon kunnen leggen. Alles ligt er nu nog los bij. Omdat ik niet alle plankjes op eenzelfde dikte heb kunnen zagen is er hoogteverschil in het patroon van ongeveer 3 á 4 millimeter. Dit wil ik oplossen door te gaan werken met giet epoxy. Een transparante beschermlaag waarmee ik het hoogteverschil opvang en het hout ook bescherm, het is immers de eettafel.

Uitdagingen bij het maken van de eettafel

Makkelijk gaat dit allemaal niet worden denk ik. hieronder een korte samenvatting van uitdagingen die ik verwacht tegen te komen bij het maken van de nieuwe eettafel. Maar ik heb er zin in!

  • Epoxy gieten is een (nu nog) nieuwe techniek voor me. Eerst maar even een oefentafeltje maken?
  • Het patroon moet wel strak zijn, het werken met verschillende houtsoorten en materialen (epoxy) kan dit lastiger maken.
  • Een ‘perfecte ovaal’ zagen/frezen is lastig en hulpmiddelen duur! Een mal van underlayment lijkt de beste optie.
  • De stalen poot, hoe gaan we die bevestigen?