Bijzettafel: Oud in kwadraat

Een van de eerste tafeltjes, een bijzettafel, die ik heb gemaakt en nog geen dag spijt van!

Toen wij ons huis kochten was het eerste wat we deden de klimop van de muren trekken, letterlijk een ’takke klus’. De klimop groeide tegen een soort hekwerk aan wat aan de buitenmuur was bevestigd. Na een snelle schuurbeurt zag ik dat dit hout bijzonder mooi was. (Ik vermoed dat het: Fava Amargosa is) Ik zag er direct een leuk tafelblad in.

De eerste uitdaging was alle spijkers en schroeven uit het hout te halen, geen spannend werk wel noodzaak. Daarna moesten de losse plankjes verlijmd worden tot een plaat waar het blad uit gezaagd kon worden. Geen gemakkelijke opgave want de kanten waren gebold, eerst vlak schaven dus. Overigens deed ik dit met een handschaaf, de mooie machines vallen nog even buiten budget.

Daarna heb ik uit twee platen cirkels gezaagd en op elkaar gelijmd. Mooier zou zijn geweest om dit andersom te doen (eerst lijmen dan zagen) maar gezien de dikte en hardheid van het hout leek me dit geen optie. Vervolgens een flinke schuurbeurt om de grootste oneffenheden van de randen weg te krijgen en het blad nog mooier te maken.

Daarna heb ik deze in de meubelolie gezet en er een super stoere poot onder gezet, deze poot was ooit een deel van een Amsterdamse lantarenpaal. De plekken waar in het hout ooit de schroeven zaten zijn mooi donker geworden en geeft het tafeltje een grillige uitstraling.

Contact

Ook zo’n gave bijzettafel in huis, minus de poot dan, geen punt. Neem contact op voor de mogelijkheden.

[soliloquy id=’166′ type=’gutenberg’]